Raportul ultimului studiu de piață efectuat de Asociația Internațională a Contabililor Publici Autorizaţi din America (AICPA) în colaborare Oracle arată că 89% dintre echipele de experți contabili și auditori nu dispun de abilitățile necesare care să vină în sprijinul transformării digitale.

București, 13 Februarie, 2019 Echipelor de experți contabili și auditori le lipsește setul de competențe digitale care să le permită înțelegerea celor mai recente progrese în domeniul inteligenței artificiale, o consecință cu impact negativ asupra creșterii veniturilor, potrivit ultimului studiu al Asociației Internațioanală a Contabililor Publici Autorizaţi din America (AICPA) și Oracle (NYSE:ORCL). Studiul care a investigat peste 700 de lideri globali din domeniul finanțelor, a constatat că în pofida unei corelații clare între implementarea inteligenței artificiale și creșterea veniturilor, 89% dintre organizații nu au folosit inteligența artificială în finanțe. Mai mult, doar 10% dintre echipele de experți contabili consideră că au abilitățile necesare pentru a sprijini transformarea digitală a firmelor din care fac parte.

Raportul intitulat “Agile Finance Unleashed: The Key Traits of Digital Finance Leaders” subliniază că 46% dintre liderii financiari care au competențe în domeniul tech au raportat o creștere pozitivă a veniturilor, comparativ cu doar 29% dintre liderii care nu se pricep în acest domeniu . În plus, organizațiile care au înregistrat o creștere a veniturilor sunt mult mai predispuse să utilizeze inteligența artificială, în comparație cu firmele ale căror venituri sunt în stagnare sau chiar în scădere. Cu toate acestea, doar 11% dintre liderii financiari chestionați au implementat inteligența artificială în departamentul de finanțe, iar 90% afirmă că echipele lor de audit financiar și contabil nu au abilitățile necesare care să sprijine transformarea digitală a companiei.

“Firmele ratează potențialul unei creșteri uriașe, prin faptul că nu oferă angajaților instrumentele și instruirea de care au nevoie, pentru a lua decizii mai bune”, a declarat Andrew Harding FCMA, CGMA, director executiv al contabilității de gestiune la Asociației Internațioanală a Contabililor Publici Autorizaţi din America (AICPA). “Tehnologiile de tip cloud și cele emergente, cum ar fi inteligența artificială și blockchain îmbunătățesc înțelegerea și cresc acuratețea datelor, permițând liderilor din domeniul finanțelor să adopte un rol mai strategic în afaceri și să îmbunătățească luarea deciziilor, bazate pe date ale organizației. Pentru a profita din plin de ultimele apariții ale tehnologiei, angajații din finanțe trebuie să dezvolte simultan competențe în arii precum, gândirea analitică, luarea deciziilor și business partnering.

Caracteristicile cheie ale liderilor digitali din sectorul finaciar

Raportul identifică trei trăsături comune ale echipelor de audit financiar cu abilități aproape native în domeniul tehnologic: :

  • Procese de business moderne: Potrivit raportului, liderii din domeniul financiar, nativi într-ale tehnologiei, utilizează tehnologii avansate și stabilesc standardele în “excelență operațională”. De exemplu, 86% din liderii din sectorul financiar digitalizat dispun de un tip de gândire orientat spre amplificarea digitalizării, care le oferă un acces mai mare la procesul de automatizarea inteligentă și la înțelegerea tehnologiilor precum inteligența artificială și blockchain, care sunt livrate de obicei prin intermediul cloud-ului. În plus, 73% dintre acești lideri centralizează expertiza în materie de finanțe într-un “centru de excelență” la nivel mondial.
  • Datele statistice: Echipele de audit de top sunt capabile să conecteze date care au fost anterior în diferite aplicații, pentru a descoperi informații noi. Ele se bazează din ce în ce mai mult pe inteligență artificială pentru a dezvălui arhetipurile, a face recomandări și pentru a învăța din fluxul continuu al datelor de business. Raportul detaliază că organizațiile care au înregistrat o creștere pozitivă a veniturilor, au mai multe șanse să utilizeze inteligența artificială, comparativ cu firmele care au semnalat o scădere a acestora.
  • Influențarea strategiei de business: Echipele de contabilitate și audit de top au reușit să își depășească responsabilitățile asociate activității de raportare și să utilizeze  informații bazate pe date, pentru a influența direcția în care se dezvoltă business-ul. Prin reducerea timpului dedicat raportării manuale și înarmați cu date exacte, în timp util, liderii din domeniul financiar se simt legitimați să se alinieze obiectivelor organizației, să recomande noi direcții de acțiuni și să influențeze strategia de business.

Cloud-ul a redus în mod semnificativ bariera în calea tehnologiilor emergente și le permite organizațiilor să introducă noi modele de business precum și experiențe unice pentru clienți, contribuind astfel la creșterea veniturilor “, spune Kimberly Ellison-Taylor CPA, CGMA, lider de strategie globală, Cloud Business Group, Oracle și fost președinte al Asociației și al Institutului American al Experților Contabili din Sectorul Public (AICPA). “Beneficiile comune pe care clienții noștri le observă o dată ce folosesc tehnologia cloud sunt legate de costurile reduse și eficientizarea proceselor, creșterea securității, raportarea în timp real și precis, înțelegerea mai profundă a afacerii și luarea unei decizii mai bune. Confluența beneficiilor le permite organizațiilor să petreacă mai puțin timp pe rapoarte, cu informații reduse și nedetaliate și să inoveze mai repede decât concurenții lor “.

Raportul integral poate fi descărcat de pe adresa http://www.oracle.comg/goto/agilefinance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *