Companiile sunt in permanenta cautare de solutii eficiente care sa reduca in mod semnificativ costurile de prelucrare a materialelor. Una dintre aceste solutii este vibrofinisarea. Procesul prezinta o multime de avantaje, printre care putem sa enumeram eliminarea defectelor de suprafata a meterialelor vibrofinisate.
Vibrofinisarea reprezinta un proces de prelucrare destul de complex, insa, vom rezuma in cateva cuvinte modul de realizare dar si aplicatiile in care poate sa fie intalnit un astfel de procedeu. Cu siguranta, este vorba despre un tip de prelucrare a materialelor care poate sa aduca multe avantaje beneficiarului si, daca este realizat de profesionisti, atunci rezultatele vor fi mai mult decat multumitoare.
Cum se efectueaza procesul de vibrofinisare?
Vibrofinisarea este un procedeu de prelucrare a diferitelor tipuri de materiale. Intr-o cuva de lucru se amesteca piesele de prelucrat si corpurile abrazive denumite in mod generic, chips. Acestora li se imprima prin centrifugare sau vibrare o miscare relativa. Prin fenomenul de abraziune rezultat din alunecarea pieselor in masa de corpuri abrazive cu forme specifice, se obtine efectul dorit pentru suprafata sau muchiile pieselor. Materialul care este indepartat de pe piese si corpurile abrazive ramase, se elimina prin clatire cu apa.
Procesul de vibrofinisare este insotit de un compus chimic denumit compound care ofera posibilitatea ca piesele sa ramana curate si, in functie de tipul de compound folosit se asigura si protectia pieselor impotriva coroziunii. Vibrofinisarea este un procedeu care poate sa fie utilizat in multe scopuri. Poate sa serveasca la debavurarea, detartrarea, slefuirea, netezirea, rotunjirea muchiilor, lustruirea pieselor, curatarea pieselor si indepartarea straturilor de suprafata ale vopselurilor aplicate la un moment dat pe acestea.
Pentru realizarea procesului de vibrofinisare se utilizeaza echipamente specializate si profesionale. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate se efectueaza si o serie de teste de laborator care urmaresc sa determine eficienta procesului si corectitudinea realizarii acestuia. Vibrofinisarea nu este un proces prin care doar se corecteaza sau se elimina anumite defecte ale suprafetei ci, mai mult se urmareste obtinerea unor proprietati specifice ale suprafetelor.
Domenii de aplicabilitate ale vibrofinisarii
Ca si domenii de aplicare putem sa enumeram piesele prelucrate mecanic, piese pentru transmisii, industria de rulmenti, fitinguri, piese pentru industria auto, scule de mana, piese pentru feronerie, tacamuri, industria de scule, bijuterii, instrumentar dentar, instrumentar chirurgical, implanturi chirurgicale, componente pentru industria de armament, componente pentru turbine, industria aerospatiala, monede si medalii, etc.
Este o tehnologie care este foarte accesibila ca pret si pentru fiecare proiect de acest tip pus in aplicare profesionistii din domeniu ofera preturi corecte si accesibile.
Vibrofinisarea este un procedeu care va permite sa aveti un control al costurilor mai eficient. Astfel, veti reusi sa reduceti in mod semnificativ costurile de prelucrare dar si investitiile majore pentru intretinerea si detinerea unui echipament. Astfel, prin externalizarea acestui procedeu se obtin foarte multe avantaje precum rapiditatea si eficienta.