Oh, da! Toaleta nu este o inventie moderna! De-a lungul secolelor, toaleta a evoluat de la o gaura in pamant la un aparat de inalta tehnologie, cu capac toaleta buton sau senzor, oferind confortul suprem.

Arheologii au descoperit ramasitele a cel putin 15 toalete situate in interiorul caselor din orasul antic Pompeii. Cu toate ca vechii romani au dezvoltat sisteme de canalizare in multe dintre orasele lor, pentru transportarea excesului de apa de ploaie, toaletele lor nu au fost conectate la liniile de canalizare. In schimb, deseurile s-au aruncat direct intr-un habitaclu. Totusi, aceasta era o toaleta foarte publica! A-ti face afacerile nu a fost intotdeauna activitatea solitara practicata astazi. O toaleta publica pentru barbati, din Ostia, Italia, gazduia 20 de persoane. „Hartia igienica” era un burete comun pe un bat.

In Evul Mediu, o toaleta dintr-un castel era cunoscuta sub numele de “garderobe”. Situat langa camera de dormitor a stapanului, un “garderobe” era privat si convenabil. Deseurile se aruncau direct in groapa castelului de dedesubt.

Sir John Harington din Somerset, Anglia, a fost un autor, poet si ganditor al secolului al XVI-lea, pe care regina Elisabeta Tudor a Angliei l-a alungat temporar de la curtea ei pentru scrierea unor povesti necorespunzatoare la acea vreme. In timp ce se afla in exil, in 1596, gandurile sale au continuat sa se bazeze pe lucruri “necurate”, rezultand in inventarea primei toalete, pe care a numit-o „Ajax”. Cu o teava mare de evacuare, toaleta Harington parea mult mai putin predispusa la colmatare decat azi.

Alexander Cummings, un ceasornicar scotian, a imbunatatit designul lui Harington inventand dispozitivul care retinea apa in vas si impiedica evacuarea gazelor nocive din canalizare in camera. Toaleta sa a fost patentata in 1775. In calitate de instalator, bazandu-se pe designul lui Cummings, Joseph Bramah a mentionat ca apa din toaleta din casele londoneze tindea sa inghete iarna. El a rezolvat aceasta problema inlocuind supapa cu o clapa pentru a sigila fundul vasului. De asemenea, in 1778, Bramah a inventat prima supapa plutitoare pentru rezervorul de scurgere – care a permis ca apa sa curga in rezervor cand este goala si sa se opreasca cand este plina.

Victorienii au descoperit ca apa curgea mai bine cand gravitatia forta apa din vas, asa ca au montat rezervoare inalte pe peretele de deasupra toaletei. Spre deosebire de traditia populara, Thomas Crapper nu a inventat toaletele, dar le-a vandut. El a deschis primul showroom de toalete din lume in Chelsea, Anglia, in 1866. Pana la inceputul secolului XX insa, rezervorul a fost coborat de pe perete si conectat cu vasul de toaleta intr-o unitate cu doua sectiuni. Astazi, toaleta poate avea nu numai un incalzitor pentru picioare si muzica prin difuzoare Bluetooth, dar si un capac toaleta senzor ce este activat de miscare.

Astfel de capace toaleta sunt disponibile si la noi in tara, prin intermediul unor magazine specializate precum Sanito.ro. Pe site sunt disponibile mai multe tipuri de astfel de capace, ce se pot adapta cu usurinta bailor din propria locuinta sau bailor din institutii, companii sau mall-uri. Ele sunt perfect functionale, moderne si mult mai igienice decat capacele clasice. Se pot comanda online si, in cel mai scurt timp, comanda va sosi oriunde este nevoie.

Acestea fiind zise, toaletele, capacele de toaleta si, in general camera de baie a evoluat mult. Cine stie ce ne mai asteapta in viitor?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *