
Magazinele digitale care oferă jocuri, cărți sau muzică au devenit ceva obișnuit în prezent. Simplu, rapid și fără să ne părăsim căminul – cumpărăm, descărcăm și utilizăm. Însă ce se întâmplă dacă un magazin se închide, contul nostru este blocat sau o platformă decide să șteargă o parte din conținutul achiziționat de noi? În ciuda a ceea ce ați putea crede, aceste lucruri se întâmplă destul de frecvent, astfel că poate doriți să aflați ce puteți face pentru a vă securiza bibliotecile digitale.
Cumpărați sau doar închiriați?
Majoritatea magazinelor digitale funcționează ca licențiatori – practic, noi nu „cumpărăm” un joc, film sau carte, noi doar obținem dreptul de a le utiliza. Iar acest lucru înseamnă că, dacă o platformă decide să retragă un anumit conținut sau se închide, s-ar putea să pierdem accesul la conținutul nostru. Am văzut astfel de situații în trecut, de exemplu, închiderea Google Play Music, ștergerea unor filme din bibliotecile utilizatorilor sau limitări în ceea ce privește drepturile de acordare a licențelor pe anumite platforme de streaming.
Copiile locale – cea mai bună protecție
Cea mai bună modalitate de a vă proteja achizițiile digitale este aceea de a le descărca pe propria unitate de stocare. Dacă un magazin sau o platformă permite descărcarea fișierelor pe dispozitivul dumneavoastră, este de dorit să procedați astfel. Jocurile achiziționate pe anumite platforme (cum ar fi GOG) nu sunt protejate prin DRM, ceea ce înseamnă că ele pot fi instalate și stocate pentru uzul personal, chiar dacă serviciul încetează să mai funcționeze. Același lucru este valabil și pentru filme, cărți electronice sau muzică – în cazul în care salvarea în formate deschise a fișierelor este posibilă, aceasta este cea mai bună modalitate de le păstra în siguranță.
Totuși, rețineți că descărcarea fișierelor este doar primul pas. Stocarea corespunzătoare a acestora este la fel de importantă – de preferat, pe o unitate rapidă și fiabilă care să garanteze siguranța datelor pentru viitor. Mulți folosesc pentru aceasta unități SSD (Solid State Drives), deoarece acestea nu numai că oferă acces imediat la fișierele salvate, însă sunt și mai rezistente la deteriorare decât unitățile hard disk învechite. Printre acestea se numără unitățile SSD de la Samsung, renumite pentru performanța și calitatea lor extraordinare. Unitatea Samsung 9100 PRO, cu o viteză de citire de până la 14.800 MB/s și o viteză de scriere de până la 13.400 MB/s, poate stoca până la 8 TB de date (versiunea de 8 TB urmează să fie lansată în a doua jumătate a anului 2025), fiind astfel o alegere perfectă pentru arhiva personală. De asemenea, ați putea să luați în considerare achiziționarea unei unități SSD externe, care vă permite transferul simplu de date între dispozitive. Se potrivește de minune și ca arhivă personală de fișiere, asigurând totodată o protecție eficientă a datelor. O alegere bună în acest sens ar putea fi unitatea T5 EVO, care poate stoca până la 8 TB de date.
DRM – protecție sau limitare?
Multe magazine utilizează sistemele DRM (gestiunea drepturilor digitale), care protejează fișierele împotriva copierii sau redării în afara platformei. Acest lucru înseamnă că, deși ați descărcat un fișier, s-ar putea să fie nevoie de autentificare în magazin sau de o conexiune la internet pentru a funcționa. Pentru jocuri, aceasta înseamnă în mod frecvent nevoia de a utiliza un anumit client (precum Steam sau Ubisoft Connect) și, în cazul cărților sau al filmelor, lecturarea și redarea acestora într-o aplicație dedicată. De aceea, înainte să cumpărați, este bine să verificați ce tip de limitări impune magazinul și să vă asigurați că nu veți pierde accesul la conținutul dumneavoastră dacă apar probleme.
Vă puteți securiza pe deplin achizițiile digitale?
Din păcate, în era distribuției digitale, nu avem niciodată controlul deplin asupra conținutului achiziționat. Platformele își pot modifica termenele și condițiile, pot elimina produse din ofertă sau chiar șterge conturile utilizatorilor, lipsindu-i pe aceștia de acces la întreaga lor bibliotecă. Din acest motiv, este o idee bună să combinați diferite metode pentru a vă securiza conținutul: descărcați copii locale, evitați platformele cu protecție DRM agresivă și stocați fișierele pe o unitate SSD rapidă și fiabilă. La urma urmei, nimeni nu-și dorește să se trezească într-o bună zi și să descopere că întreaga sa colecție de jocuri, filme sau cărți preferate a dispărut pur și simplu.