Un rol esential in obtinerea recoltelor bogate revine semintelor alese, solului dar si asigurarii unui sistem de irigare corespunzator si eficient.
Plantele au nevoie de apa si nutrientii din sol pentru a putea germina. Exista pe piata o numar foarte mare de sisteme si accesorii irigatii menite sa se plieze pe nevoile fiecaruia dintre noi. Sistemele de irigatii reprezinta cel mai eficient mod prin care fermierii pot sa asigure si sa controleze exact cantitatea de apa ce ajunge la culturile acestora. Pentru a rasari si a se dezvolta corespunzator, plantele au nevoie de un sistem de irigare care sa fie adaptat la nevoile acestora si care sa asigure o distributie a apei eficienta. Atunci cand avem de udat suprafete mari, metodele traditionale nu numai ca nu ar fi eficiente, dar ar duce si la o pierdere de timp semnificativa, de aceea e nevoie sa recurgem la solutii moderne. Folosind sistemele de irigare moderne, vom economisi timp, apa si vom obtine recolte mai bogate.

Tipuri principale de sisteme si acesorii de irigatii.

In momentul de fata, pe piata sunt disponibile mai multe tipuri de sisteme de irigatii. Acestea sunt specifice diferitelor cazuri de folosinta. De exemplu, pentru ingrijirea unei gradini sau a diferitelor spatii verzi, se folosesc sisteme de irigatii prin picurare, iar pentru suprafete agricole mai mari, cel mai adesea sunt utilizate sistemele de irigatii prin aspersiune. Daca nu sunteti sigur ce fel de sistem de irigatii ar fi mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra, nu ezitati sa apelati la sfatul unor specialisti precum cei de la RegalFermierul.ro, care va pot oferi asistenta si indrumare in alegerea sistemului de irigare potrivit pentru.

Cei mai importanti factori care joaca un rol esential in determinarea tipului de sistem de irigare potrivit pentru dumneavoastra, sunt de obicei tipul si suprafata terenului pentru care doriti sistemul de irigare, tipul si sursa de apa pe care o veti folosi si desigur bugetul de care dispuneti pentru achizitionarea sistemului. Vom vorbi, in continuare, despre caracteristicile sistemelor cu aspersie si microaspersie. Aceste doua mari tipuri de sisteme de irigare au fiecare un set de particularitati specifice. Cele cu aspersie sunt cele la care, pentru udare, este nevoie de aspersoare care sa imprastie apa, iar cele cu microaspersie sunt cele la care udarea se face cu ajutorul unor aspersoare mai mici prin care ies picaturi de apa. Alte tipuri de sisteme demne de mentionat sunt sistemele de irigare prin picurare sau sistemele de irigare cu ceata. In functie de nevoile tipurilor de culturi, se poate opta fie pentru un sistem de irgatii prin aspersie, fie pentru un sistem prin microaspersie.

Sistemele de irigatii prin aspersie sunt cel mai des folosite pentru a iriga suprafete extinse. Acestea imprastie apa in mod directional, cu ajutorul unui aspersor, sub forma de picaturi fine pe o anumita suprafata. Putem trece in revista cateva dintre avantajele acestui tip de sistem de irigare prin aspersie, cum ar fi:

– in functie de tipul de aspersor ales, se poate eficientiza irigarea si directionarea apei, conform nevoilor;
– apa este distribuita catre plante in mod uniform;
– exista posibilitatea de automatizare a acestui sistem.

Daca scopul principal nu este reprezentat de eficientizarea consumului de apa al acestor sisteme, atunci ele sunt capabile de a livra in permanenta multa apa si sunt astfel ideale pentru culturile care necesita acest lucru. Vom vorbi in cele ce urmeaza si de microaspersoarele cu inversie.

Microaspersoarele cu inversie sunt sisteme de irigare prevazute cu un cap modular cu inversie, de dimensiuni foarte mici. Acestea pot fi utilizate pentru udarea culturilor in sol sau substrat, pregatirea solului inainte de insamantare, racorirea plantelor in sezonul cald si multe altele. Acest tip de sistem este foarte eficient si des folosit pentru a rentabiliza consumul de apa si de a asigura ca o cantitate de apa optima ajunge la plantele ce se afla in primele faze de insamantare si germinare.

La polul opus, avem sistemele de irigatii prin picurare, despre care vom vorbi in continuare. Acest tip de sistem poate fi folosit atat in sere, cat si pentru gradini situate in aer liber. Apa este transportata prin intermediul unui furtun care este prevazut cu mici orificii, astfel incat apa sa poata ajunge la plantele si legumele cultivate. Este un sistem des folosit atunci cand se are in vedere economia si reducerea costurilor cu irigarea. Alte avantaje ale acestui sistem sunt:

– apa poate fi dozata in mod foarte eficient, oferind fiecarei plante cantitatea optima de apa;
– se reduce astfel consumul de apa si se diminueaza pierderile;
– acest sistem poate fi la randul sau automatizat.

Acest sistem de irigare este potrivit pentru a va asigura un irigat economic, cu posibilitati foarte bune de optimizare si rezultate pe masura asteptarilor dumneavoastra.
Asa cum am incercat sa subliniez pe tot parcursull acestui articol, este foarte important sa va documentati si sa optati pentru un sistem de irigatii care este potrivit pentru nevoile plantelor dumneavoastra si care sa tina cont de suprafata pe care o aveti la dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *