Energia solara ademeneste tot mai multi adepti, mai ales pe cei care locuiesc departe de oras, dar si pe cei care doresc sa locuiasca intr-o casa de tip Off-grid. Conceptul de off-grid vine de la americani, insa realitatea este ca strabunicii nostrii au locuit mereu off grid, bazandu-se pe lampi de gaz si incalzire pe lemne. In ziua de astazi putem facem lucrurile mai eco, folosind energie verde nepoluanta pe care o obtinem direct de la soare. Site-ul magazinului e-acumulatori.ro ofera o gama foarte mare de panouri solare fotovoltaice la preturi foarte avantajoase.

Ce sunt panourile solare fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Celulele sale fotovoltaice capteaza energia ca un detector de lumina si o convertesc in electricitate, printr-o pelicula argintie in 2 straturi, montata in jurul unui strat semiconductor.

  1. Panourile fotovoltaice monocristaline sunt cele mai calitative produse, dar si cele mai scumpe. Tehnologia a evoluat de la 6% randament din 1950 la 20% astazi, in functie si de marimea panoului solar.
  2. Cele mai raspandite panouri fotovoltaice sunt insa cele policristaline, pentru pretul cu 10% mai redus, dar si cu o eficienta maxima de 16%.
  3. Panourile fotovoltaice amorfe raman cele mai putin eficiente in conditii de lumina intensa (5-7% randament), insa compenseaza daca sunt amplasate in medii cu conditii slabe de lumina, cand se dovedesc a fi mai performante. Un alt beneficiu este faptul ca pot fi montate pe suport curbat sau flexibil. Sunt, de obicei, alegerea transportatorilor pentru a fi amplasate pe barci.
  4. Leonardo Da Vinci utiliza energia solara in scopuri casnice, inca din secolul XV, cand folosea o oglinda concava pentru a directiona lumina spre a incalzi apa. Panourile solare termice de astazi sunt construite in acelasi scop, extins la incalzirea locuintei sau a piscinei, intr-un sistem putin mai dezvoltat decat cel al ganditorului renascentist.

Panourile solare termice sunt de 2 tipuri:

– Panourile termice plane folosesc un element absorbant ce transforma radiatia solara in energie termica si-o cedeaza unui agent termic (apa/antigel). Astfel, energia este preluata spre a fi stocata sau utilizata pe loc de catre colector. Carcasa metalica este rezistenta la intemperii iar pierderile energetice sunt, de obicei, reduse.

– Panourile termice cu tuburi vidate consta in 2 tuburi concentrice din sticla borosilicata sudate intre ele in fiecare tub al colectorului. Spatiul dintre tuburi se videaza, iar avantajul lor este absorbirea energiei in mod eficient si reflexivitatea redusa. Exista multiple tipuri de tuburi vidate, insa cele de tip heat-pipe sunt cele mai recomandate.

Panourile solare sunt realizate din celule solare in 2 straturi, unite printr-un element semiconductor, asemenea unui sandwich, dupa cum explica specialistul Richard Komp, intr-un video TED dedicat procesului de conversie solara. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, astfel incat sa se deplaseze liber. Cand lumina loveste un atom, aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.

E-acumlatori.ro iti ofera o multime de produse pentru a realiza sistemul tau de producerea energiei gratuite!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *