Schimbarile climatice si migratia fortata sunt fenomene care coexista intr-o relatie din ce in ce mai stransa. Multe zone ale lumii au devenit scenariul foametei, secetei si evenimentelor meteorologice extreme care implica milioane de oameni. Comunitati intregi sunt obligate sa abandoneze tarile de origine.Vedem economii care sunt in colaps, culturi si traditii pierdute. Migratia de mediu este o realitate dureroasa impartasita de milioane de barbati, femei si copii care fug de efectele dramatice ale schimbarilor climatice asupra mediului. Dezastrele provocate de actiunea gandita a omului, pe care unii persista in a le numi in continuare „catastrofe naturale”, sunt din ce in ce mai dese. Este un fapt: numarul migrantilor de mediu este in continua crestere, la fel si numarul victimelor cauzate de deteriorarea ecosistemelor. Alunecarile de teren, inundatiile, seceta, incendiile, uraganele, cresterea nivelului marii si desertarea solului sunt doar cateva dintre efectele foarte grave ale „Incalzirii globale” in zonele cele mai vulnerabile ale lumii. Vina pentru emisiile de gaze cu efect de sera si cresterea nivelului de poluare care continua sa otraveasca Pamantul o are un singur personaj: omul!
Cel mai recent raport al Bancii Mondiale despre fenomenul migratiei de mediu are mai multe tonuri de alarma decat de cercetare stiintifica. Conform acestora, pana in 2050 fluxul global de migratie va numara inca 143 de milioane de refugiati de mediu, majoritatea fiind concentrati in tarile din sudul lumii. Populatii intregi isi vor parasi tarile pentru a scapa de efectele directe si indirecte ale incalzirii globale.
Cele mai afectate sunt tarile in curs de dezvoltare si Africa, in special regiunile subsahariene din care se vor deplasa 86 de milioane de oameni. 40 de milioane de refugiati vor parasi zonele rurale din Asia de Sud pentru a-si cauta adapost in tarile vecine. Alte 17 milioane vor abandona zonele cele mai critice din America Latina. Cu toate acestea, numarul refugiatilor de mediu ar putea fi redus cu zeci de milioane cu actiuni globale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cu planificarea dezvoltarii pe termen lung. Putem, fiecare dintre noi, sa facem ceva in aceasta privinta. Nu, nu trebuie sa abandonam Terra, in cautarea unor lumi noi, ci inca putem salva planeta. Totul incepe cu pasi mici, cum ar fi colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea. Acest lucru poate impiedica taierile masive de copaci, exploatarea resurselor petroliere si de minereuri, precum si poluarea solului si a apelor. Nu este nevoie decat de cosuri gunoi speciale, precum cele comercializate de magazinul Sanito.ro. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cosuri colectare selectiva si sunt comercializate in diferite dimensiuni si texturi. De asemenea, la magazinul Sanito.ro mai sunt disponibile si eurocontainere si pubele pentru diferite utilizari si locatii.
Pentru a evita fenomenele de mai sus, este important sa incepem inca de acum colectarea selectiva. Sa nu ne inchipuim ca, nefiind inca pe lista regiunilor enumerate, suntem ocoliti de efectele devastatoare. Migratia si dezastrele, asa-zise naturale, sunt precum un bulgare de zapada ce aluneca pe o panta. Trebuie sa luam atitudine si sa folosim instrumentele puse la dispozitie chiar si de magazine precum Sanito.ro pentrua evita astfel de situatii si a repara acolo unde deja lucrurile au luat o alta cale.