Sectorul petrolului și gazelor se află astăzi într-un punct de cotitură.

În timp ce liderii mondiali, activiștii și cele mai strălucite minți ale lumii caută alternative cu emisii de carbon zero, soluția pentru a atinge acest obiectiv și pentru a satisface cererile de energie ale zilei de mâine poate fi găsită în digitalizarea industriei.

Pe măsură ce lumea face tranziția către un viitor cu emisii scăzute de carbon, companiile din energie caută să implementeze soluții pentru a satisface mai bine cerințele de energie de astăzi într-un mod mai durabil. Cu toate acestea, odată cu generarea zilnică a unor volume masive de date în industriile de explorare și producție de petrol și gaze, companiile sunt puse în fața unei provocări referitoare la capacitatea lor de a extrage informații semnificative din datele fragmentate care există de regulă într-un sistem de operare proprietar.

Marta_IBM

Oportunități în Marea Neagră

Sectorul petrolului și gazelor naturale nu este străin de inovație, ba mai mult, acesta ar putea fi numărat printre pionierii care s-au bazat pe tehnologia de extragere a benzinei din gaze naturale prin metoda compresiei în 1904.

România are o istorie bogată în producția de țiței și exploatarea gazelor naturale. De fapt, a fost printre primele țări producătoare și unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume la începutul secolului al XX-lea. În prezent, România este considerată un producător matur, clasat pe locul 59 ca mare furnizor de petrol și gaze din lume și al cincilea producător de petrol din UE. Țara găzduiește companii de servicii consecrate în sectorul petrolier și deține câmpuri petrolifere mari, cu o capacitate de rafinare de 321.920 barili/zi, mai mare decât este necesar pentru piața sa internă. Evoluțiile recente din Marea Neagră oferă un potențial pozitiv de creștere pentru gaz și, posibil, petrol.

Datele sunt noul petrol

Industria petrolului și gazelor naturale produce cantități mari de date care oferă informații despre starea rezervoarelor și îi ajută pe ingineri să elimine presupunerile din fazele de explorare pentru a lua decizii de producție rapide și informate. Datele colectate prin sateliți, vehicule aeriene fără pilot și drone, pentru cartografierea suprafeței, detectarea contaminanților și a scurgerilor nu numai că ajută la rezolvarea problemelor și la eficientizare, ci și atenuează riscurile potențiale pentru mediu.

Tehnologia bazată pe date permite sectorului petrolului și gazelor să facă mult mai mult cu mai puțin. Ajută industria să navigheze în tranziția actuală, dar un sondaj IBM a constatat că mai puțin de jumătate dintre directorii din sectorul petrolului și gazelor naturale se folosesc de date pentru a stimula inovația.

IBM lucrează cu mulți jucători cheie din industria energetică pentru a face față acestor provocări, astfel încât companiile să poată profita pe deplin de puterea inovației digitale. IBM a colaborat cu Schlumberger pentru a construi o platformă de gestionare a datelor care să poată funcționa pe cloud-uri publice sau private, bazată pe standarde deschise, comune, ale industriei pentru datele privind petrolul și gazele. Acest lucru va permite tuturor, de la operatori, la dezvoltatori, la geologi și ingineri să lucreze împreună folosind singură sursă, sigură, și astfel să obțină valoare mult mai rapid din cantitatea masivă de date produsă de industrie.

Accesul rapid la datele obținute este o doleanță comună în sectorul energetic. Datele cheie ale pieței sunt, în general, fragmentate sau separate și, de obicei, necesită aproape 80% din timpul unui cercetător de date pentru a le transforma în informații reale. Colaborarea dintre IBM și AWS urmărește să abordeze în mod precis această nevoie mare prin accelerarea reducerii barierelor de date din industrie.

Strategia potrivită

Fie că este vorba despre datele seismice complexe folosite pentru a decide care este cea mai bună locație pentru forat sau despre 1 terabyte de date, atât cât generează în medie o sondă de petrol în fiecare zi, este clar că datele vor fi un factor major de performanță și esențial pentru abordarea provocărilor de mâine ale industriei.

Big data, învățarea automată și inteligența artificială au devenit parte din vocabularul industriei de explorare.

Acei lideri care, în industria energetică, își valorifică datele și accelerează tehnologiile avansate în fluxurile lor de lucru vor obține înapoi o mare răsplată. Pentru a profita cu succes de aceste oportunități, e nevoie de mai multe inițiative de leadership care să ajute organizațiile să participe. Colaborarea este cheia și, prin parteneriatul cu liderii din industrie, sectorul va putea depăși barierele, va menține suveranitatea asupra datelor și va susține inovația digitală pe termen lung.

Companiile care pot valorifica datele pentru a organiza o strategie eficientă de climă vor transforma cu adevărat o industrie și vor întări moștenirea pentru generațiile viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *