București, 20.06.2022. Responsabilitatea față de mediu se învață și se educă prin campanii publice de conștientizare, susținute an de an. Iar când vine vorba de deșeurile electrice și electronice (DEEE), orice consumator are datoria de a se informa despre tot ce înseamnă colectare și reciclare, dar și reutilizarea DEEE, un segment de piață prea puțin dezvoltat în România. De aici și grija Asociației Ateliere Fără Frontiere (AFF) de a participa activ la programe și proiecte menite să stimuleze dorința românilor de a deveni mult mai atenți în această direcție.

”DEEE conțin multe substanțe toxice, dăunătoare mediului. Populația nu are destule informații, nu are posibilitatea să se debaraseze responsabil. Este nevoie de mai multe campanii, de un sistem de puncte de colectare pentru populație și organizații sau companiile care generează anumite cantități de DEEE. În cele mai multe localități din România, colectarea de la populație nu se face corect, iar o parte din aceste deșeuri riscă să ajungă astfel în natură”, detaliază contextul Damien Thiery, CEO-ul Ateliere Fără Frontiere.

În toată această degringoladă a pieței, vestea bună este că unele produse colectate, din categoria ”electrice și electronice”, pot fi pregătite pentru reutilizare, ceea ce se traduce printr-un impact zero asupra mediului în comparație cu reciclarea.

AFF

”Pregătirea pentru reutilizare poate crea locuri de muncă verzi în întreprinderi sociale de inserție, precum cele similare AFF. Potrivit datelor colectate de RREUSE (Rețeaua internațională a întreprinderilor sociale active în reutilizarea deșeurilor), aceste întreprinderi creează în medie 70 de locuri de muncă la 1.000 de tone colectate în vederea reutilizării”, adaugă Damien Thiery, care amintește totodată de un proiect pilot de calcul al reducerii amprentei de CO2, inițiat de AFF, în urma unei investiții de 15.000 euro, estimată să fie amortizată în circa un an sau puțin mai mult. Proiectul este destinat inclusiv organizării fluxurilor de deșeuri și de raportare a acestora și va fi gratuit timp de șase luni pentru toți cei interesați.

Ateliere Fara Frontiere

Ultimele date raportate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului se referă la 2019, când s-au colectat 87.623 de tone de DEEE. Mai mult, ținta de colectare separată a DEEE, calculată ca procent din media cantității de echipamente electronice și electrocasnice puse pe piață în anii anteriori, este de 65% în 2022, o țintă similară cu cea din 2021, dar care nu s-a realizat. Cel puțin așa demonstrează informațiile preliminare prezentate la conferința Green Report de anul trecut, conform cărora procentul a fost de doar 33%, însemnând colectarea a aproximativ 100.000 de tone DEEE. Altfel spus, anul acesta ar trebui să se colecteze dublu pentru a atinge ținta propusă.

Începând din 2019, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să atingă o rată minimă de colectare de 65 % din totalul de DEEE, raportat la greutatea medie a echipamentelor electrice și electronice introduse pe piață în ultimii trei ani (precedenți lui 2019) sau, alternativ, de 85 % din DEEE generate pe teritoriul statului membru respectiv. La nivel de Europa, în 2019 au fost generate 12 milioane de tone de DEEE, adică 16,2 kg per cap de locuitor.

***

Despre Ateliere Fără Frontiere:

Asociația Ateliere Fără Frontiere a fost înființată în 2008 pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. Pentru misiunea sa asociația a creat trei întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică – educlick, remesh și ferma bio&co, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință etc).

În 14 ani de activitate, Ateliere Fără Frontiere a donat peste 22.000 de calculatoare recondiționate școlilor din România, prin programul Dăm Click pe România. Anul acesta, rezultatele programului Dăm Click pe România au fost recunoscute la nivel european în cadrul New European Bauhaus unde programul a primit premiul Runner Up, la categoria “Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking”.

New European Bauhaus este o inițiativă a Comisiei Europene de a finanța proiectele care construiesc un viitor durabil și incluziv, care inspiră și care răspund nevoilor comunității, care încurajează dialogul între culturi și care sunt implementate în armonie cu natura. În cadrul competiției de anul acesta au fost peste 1100 de aplicații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *